21 Gün Kuralı Nedir?
Bir davranışa alışkanlık dememiz için sürekli tekrar ile bilinçaltımızda yer etmesi gerekmektedir. Herhangi eylemi belli bir düzende gerçekleştirmeye çalışırken bilinçaltımız önümüze engeller çıkarttığı içinde; eylemler hayatımızda kalıcı yer tutamamaktadır. Bilinç ile bilinç altı çatıştığında kazanan taraf hep bilinçaltı olur. Bilinçaltı, tanımadığı davranışların sergilenmemesi için elinden geleni yapar. Bu nedenle bilincin sesine kulak vermememizi sağlar. Yararlı olsa bile değişiklikleri sevmez. Bedenin konfor alanından dışarı çıkmasını istemez!
Beynin yeni sinir yolları geliştirip, uzman nöronların aktivitesini arttırması ile bilinçaltı savunma duvarlarını indirmeye başlayacaktır. Gerçekleştirilen eylemlerin sürekli tekrarı ile yeni inançlara olan direnci kırılacak ve kabul edecektir. Eski alışkanlıkların, olumsuz inançların yok edilmesi için de mevcut sinir yollarının aktivitesinin azalması ve bunun için belli bir süre eylemden ve düşünceden uzaklaşmak gerekmektedir.
Alışkanlıkların bilinçaltına girmesi, zihinde ve hücresel bellekte kalıcı olarak yerleşmesi 21 gün sürer. Bilim insanları tarafında da desteklenen bu süre hurafe değil gerçektir. Kişi kendi istediği alanda gelişim gösterme ve istediği kişi olma yolunda tek engelinin düzenli tekrardan kaçınması olduğunu unutulmamalıdır.
Sık tekrar ettiğiniz şeyleri bir süre sonra düşünmeden yaptığınızı fark ettiniz mi? Sabah uyandığınızda istemsizce yüzünüzü yıkamanız, yemekten sonra ellerinizi yıkamanız, yürümeniz, araba kullanmanız vs. tekrarlanan şeylerin düşünmeden gerçekleştirildiğine örnek olarak verilebilir.
Hangi Alanlarda Uygulanabilir?
- İçki, sigara gibi kötü alışkanlıklardan kurtulama
- Zayıflama
- Kariyer, kişisel gelişim
- Negatif alışkanlıktan vazgeçme
- Yeme bozuklukları ile mücadele
- Hobi kazanma
Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür… Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür… Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür… Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür… Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür… Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür… Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür.”
Gandhi