Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Akne ile beslenme arasındaki ilişki

Akne ile beslenme arasındaki ilişki

Akne, başta ergenlik döneminde olmak üzere her yaşta görülebilen, kıl ve yağ bezlerinde ortaya çıkan iltihaplı bir deri hastalığıdır. Tehlikeli değildir ama cilt üzerinde bıraktığı izlerden kaynaklı olarak, kişinin özgüveninin azalmasına, sosyal ortamlardan uzaklaşıp yalnız kalmasına, kendiyle ilgili olumsuz düşünceler oluşturmasına ve depresyon gibi durumlara sebep olabilmektedir.

Oluşumuna yol açabilecek genetik ve hormonal birçok sebeple birlikte yapılan çalışmalarda beslenmenin de akne oluşumunu etkilediğine dair önemli sonuçlara ulaşılmıştır. Beslenme her ne kadar doğrudan akne oluşumuna sebep olmasa da dolaylı yollardan etkileri bulunmaktadır.

Akne Oluşumunu Engellemek İçin Beslenmemizde Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor?

Su Tüketimi

Cildin yenilenmesi ve temizlenmesi için en temel kaynaklardan biri sudur. Akne problemine sahip kişiler günlük en az 8- 10 bardak su tüketmelidir.

Glisemik İndeks- Glisemik Yük

Glisemik indeks veya glisemik yükü yüksek besinler kan şekerini hızlı yükseltip insilün salınımını arttırarak akne oluşumunu arttırmaktadır. Bunu önlemek için yüksek glidemik indeks/ yük içeren besinlerin (şeker, pirinç, patates, beyaz un, meyve suyu, şekerli içecekler vb.) tüketimi azaltılmalı, düşük glisemik indeks/ yük içeren besinlerin (tam tahıllar, kurubaklagiller, süt ürünleri, sebzeler, meyveler vb.) tüketimi arttırılmalıdır.

Süt Tüketimi

Sütün içerisinde bulunan bazı bileşenler, akne oluşumuna sebep olacak reaksiyonları tetiklemektedir. Özellikle yağsız süt tüketmek reaksiyonların şiddetini daha da artırmaktadır. Buna karşılık süt ürünlerinin, akne oluşumu ile aralarında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. Akne problemine sahip kişilerin süt tüketim miktarlarını kısıtlamaları ve onun yerine süt ürünlerini tüketmeleri önerilmektedir.

Antioksidanlar

Antioksidan besinler, vücutta toksik madde oluşmasını engeller ve bu sayede akne oluşumunu azaltır. Akne şikayetine sahip olan bireylerin kan değerlerinde antioksidan vitaminler, (A, C ve E) selenyum, çinko değerleri sağlıklı bireylere göre önemli ölçüde daha düşüktür. Taze sebze ve meyve tüketimini arttırmak, günlük beslenme planına özellikle havuç, ıspanak, domates, kabak, biber, lahana, yeşil yapraklı sebzeler, kuşburnu ve turunçgilleri eklemek akne oluşumunu azaltmada etkili olacaktır.

Yağ Asitleri

Yağlar, hücre yapısına doğrudan katılan bileşikler olduğu için cilt sağlığı üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Doymuş yağ kaynakları (hayvansal yağlar, margarin vb.) ve omega- 6 yağ asidi içeren besinler (ayçiçeği yağı, mısırözü yağı, badem vb.) akne oluşumunu arttırırken; omega- 9 (zeytin, zeytinyağı, fındık yağı vb.) ve omega- 3 (balık, ceviz, çörekotu vb.) yağ asidi içeren besinler akne oluşumunu azaltmaktadır.

Yeşil Çay

Yeşil çayda bulunan biyoaktif maddeler akne oluşumunu azaltıcı etki göstermektedir. Eğer herhangi bir sağlık probleminiz bulunmuyorsa günlük 1 veya 2 fincan yeşil çay tüketmeniz önerilmektedir.

Bazı besinler, bazı kişilerde akne oluşumu veya alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda o besin beslenme programından çıkarılmalıdır.

İnstagram: @dytcerenkaplan

Yorum yaz