Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hayvanlardan Tanrılara SAPİENS

Hayvanlardan Tanrılara SAPİENS

 

Yuval Noah Harari

Dünya tarihinin en ilginç yazarlarından biri benim için. İlginç kelimesinin derin anlamı ise zekası, düşünme şekli, insanlığı düşündürecek konuları ustalıkla seçmiş, bilimin ışığında mükemmel yorumlamış bir yazar. Tarih profesörü olan Harari,1976 doğumlu, doktorasını Oxford Üniversitesinde tamamlar. Bence en önemli özelliği toplumun genel olarak kabul ettiği hiçbir şeye inanma zorunluluğu hissetmediği için özgür bir zihinle düşünüp yazması.

Harari,”100 bin yıl önce Yeryüzünde en az altı farklı insan türü vardı. Günümüzdeyse sadece Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak?” sorusunun peşinden gidiyor. İnsanlık tarihini anlamak ve gelecekteki insan-yaşam modeli hakkında zihninizde bir yer açmak için bu kitabı değil Yuval Noah Harari’nin tüm kitaplarını okumanızı tavsiye ederim.

Harari’21.Yüzyıl İçin 21 Ders kitabında ise yüzyılımızın eşi benzeri görülmemiş teknolojik ve ekonomik kırılmalarıyla ve yaşanan aralıksız değişimlerle başa çıkabilmek için elzem soruları tartışmaya açıyor. Tanrı geri mi dönüyor? Bilgisayarlar ve robotlar insan olmanın anlamını nasıl değiştirecek?

Biz Tik-tok videoları çekip izlerken, Yapay zeka, biyo-mühendisliğin yükselişi insanlığı yok edebilir mi?

Yapay zeka ve silahlanma konusunda ülkeler rekabete girerse nasıl bir dünya bizi bekliyor?

Bu ve benzeri sorular her gün sorulup her gün unutuluyoruz.

Harari ise;

“Yarışı kimin kazanacağının bir önemi yok, kaybeden insanlık olacaktır” diyor.

Serdar Kuzuloğlu’nun Harari ile gerçekleştirdiği  “21. Yüzyıl için 21 Ders” başlıklı kitabı hakkındaki söyleşinin bir kesitini izleyebilirsiniz.

Yorum yaz