Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ya kötü beslendiğimiz için kötü hissediyorsak?

Ya kötü beslendiğimiz için kötü hissediyorsak?

Duygularımızın vücudumuz üzerindeki etkisini biliyor musunuz ?

Mesela cok stresli olduğumuzda karnımız ağrıyor yada gergin olduğumuzda sırtımız tutuluyor ya işte bunlar duygularımızın ve yaşadıklarımızın bizdeki etkilerini gösteriyor. Peki bunun tersi olabiliyor mu ? Yani vücudumuzdaki değişimler duygularımızı ya da ruh sağlığımızı etkiliyor mu? 

Bunun cevabı kocaman bir Evet! 

Beslenme alışkanlıklarımız ruhsal durumumuzu da etkiliyor, yediğimiz şeylerin içerisindeki besin maddeleri vücudumuzda değişimlere sebep olabiliyor. Bu hormonel değişimler de ruh sağlığımızı etkiliyor. 

Şimdi hepimizin aklına sevdiğimiz şeyleri yiyince mutlu olduğumuz örneği geliyor ama aslında ben daha genel bir şeyden bahsetmek istiyorum   Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin çikolatadan daha fazla mutluluk hormonu ( serotonin) salgılanmasına sebep oluyor . Sağlıksız beslendiğimiz günlerde biz farkında olmasakta vücudumuz kendi içinde problemler yaşamaya başlıyor. Mide ağrısı, sindirim problemleri  gibi problemler kişi de ruhsal sıkıntılara sebep oluyor. Bunun yanı sıra hayat kalitesi düşebiliyor ve kötü bir gün geçirmenize sebep olabiliyor.  

Unutmadan söyleyeyim sağlıklı beslenmek depresyon riskini de azaltabiliyor:) 

Yine aynı şekilde beslenme alışkanlığımız cilt sağlımız arasında da bir ilişki var ve biliyorsunuz ki cilt sağlığımızda psikolojimiz üzerinde tahminimizden çok daha fazla etkilidir. Sivilcesi çıktığı için günü kötü geçen insanların olduğunu hepimiz biliyoruz   

Demem o ki beslenme alışkanlığımız ruh sağlığımız iyi veya kötü yönde etkiliyorsa , sadece sağlıklı beslenerek bile ruh sağlığımızı büyük ölçüde koruyabiliyoruz…

Bir sonraki yazıda da duygularımızın yeme davranışımız üzerindeki etkisini konuşalım mı?

İNSTAGRAM: @bizbizepsikoloji

Yorum yaz