Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

D Vitamini Ve Koronavirüs

D Vitamini Ve Koronavirüs Pandemi İlişkisi

D Vitamini Ve Koronavirüs Pandemi İlişkisi

Öncelikle herkese merhabalar… Covid-19, salgını ve yönetimi hala devam eden, bilimsel olarak kanıtlanmış bir tedavisi bulunmayan halk sağlığı problemi olarak gündemlerin ilk başlığında yerini almaktadır. Pandemi sürecinde SARS-CoV2 enfeksiyonu ile mücadelede D vitamini kullanımının etkilerini sizler ile paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

D Vitamini Nedir, D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

D Vitamini, D2,D3 ve D4 gibi üç steroid hormona verilen ortak bir isimdir. D vitamini vücut içerisinde, kemik sağlığının desteklenmesi, hücre farklılaşması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, enflamasyonun ve enfeksiyonun engellenmesine katkı sağlayan, yağda eriyen bir vitamin gurubudur. Yağda eriyen vitamin grubuna dahil olmasındandır ki, çok düşük yağlı diyet programlarında D vitamini alımı azalmaktadır.

D vitamini kaynakları;

  • Güneş ışığı
  • Balık yağı
  • Yumurta sarısı
  • Süt ve süt ürünlerid              

SARS-CoV 2 Enfeksiyonunda D Vitamini Kullanımının Etkileri Nelerdir?

Yapılmış olan bilimsel araştırmalar sonucunda, D vitamini takviyesinin solunum yolları enfeksiyonları, otoimmün hastalıklar ve hatta pulmoner fibrozda umut verici sonuçları elde edilmiştir. Veri tabanlı kaynaklara göre, çocuklar ve gençler bile SARS-CoV 2 enfeksiyonundan kurtulabilmiş değillerdir. D vitamini desteğinin hem yetişkin hem pediatrik popülasyonda virüse karşı bağışıklık yanıtını artırarak hastalığın önlenmesinde önemli role sahiptir.

Ayrıca bireylerde D vitamini desteğinin, proinflamatuar sitokinlerin (iltihap yapıcı) üretimini azaltarak, uyarlanabilir bağışıklık sistemini artırdığı, ek olarak doğuştan bağışıklık ile etkileşime girdiği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Tüm bu sonuçlar ile birlikte, D vitamini içeren takviyelerin artan tüketimi, depo edilen bir vitamin grubu olmasından dolayı D vitamini toksisitesi insidansının artmasına neden olmaktadır.  Bu sebeple tıbbi gözetim olmadan, yüksek dozlarda D vitamini kullanan kişilerin dikkatli olması gerekmektedir.

Pandemi sürecinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi,  dengeli ve yeterli beslenme programınızın, bireysel olarak düzenlenmesi için en yakın Beslenme Ve Diyet Uzmanından destek almanızı tavsiye ederim.

Bir sonra ki bilgi metnimde görüşmek dileğiyle, sağlıkla kalın 

Yorum yaz