Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Niçin Yoga

Niçin Yoga?

Yoganın faydalarından yararlanmak istiyor ve “Yoga nedir?” diye merak ediyorsanız yeni başlayanlar için yoga hakkında merak edilenleri bu yazımda sizler için derledim.

Stresten uzaklaşmak, zihni biraz da olsa sakinleştirmek için uygulanan Yoga, zihin, beden ve nefes ile yapılan bir çalışmadır. 7000 yıllık bir öğreti olup, Himalaya dağlarından günümüze kadar uzanmıştır. Yoga kelimesi ‘’birleşmek’’ ya da ‘’bir araya getirmek’’ anlamına gelir. Yoga’nın temel unsurlarından olan “asanalar, meditasyon, kriya’lar, nefes çalışmaları”yla, ruh-zihin-beden bütünlüğünün sağlanması amaçlanır.

Yoga’nın en önemli amacı zihni rahatlatmak, bedeni ve aklı güçlendirmektir. Yoga’da yapılan doğruegzersizlerle, kişinin beden, zihin ve ruhsal olarak rahatlanması sağlanır. Yoga uygulamalarında kullanılan diyafram nefesi ile düşünsel, duygusal ve fiziksel stres azalır. Doğru nefes teknikleri ile yaşamsal güçleri ve zihinsel berraklık amaç edinilir. Doğru gevşeme ve asana duruşları ile tüm kasları gevşeterek, güçlendirerek sinir sistemini yenilenir. Aynı zamanda doğru beslenme ile yüksek standartta bir sağlığa kavuşmanıza, zekanızın keskinleşmesine ve zihni sakinliğe ulaşmasına yardımcı olur. Doğru düşünce ve meditasyon ile zihninizde sizi etkileyen negatif düşünceleri kontrol etmenize yardımcı olur. Böylece tüm düşünceler durgunlaşır. Zihniniz stresten uzaklaşır, esenlik, huzur ve sakinlikle dolar.

Yapılan araştırmalara göre Yoga’nın bazı rahatsızlıkları rahatlatıcı ve iyileşme sürecine destekleyici etkisi vardır. Yoga’nın fiziksel olarak bilinen yararları ise; Vücuttaki esnekliğin ve kıvraklığın artması, kas sisteminin ve kemiklerin güçlenmesi, duruş bozukluklarının düzelmesi, omurga eğriliği, bel çıkıklığı, boyun ve bel fıtığı gibi fiziki rahatsızlıkları iyileştirici yararı bulunmaktadır. Bunların yanı sıra; enerjinin, gücün, dayanma sınırının ve tahammülü arttırdığı, hafızayı, kendine güveni geliştirdiği,metabolizmanın, dolaşım ve sindirim sisteminin ve iç salgı bezlerinin faaliyetlerini arttırdığı görülür.

Yoga’nın insan üzerindeki ruhsal etkileri ise; yapmış olduğunuz pratiklerle kendinize ayırdığınız en güzel ve en etkili hediyedir. Yoga bizi bize öğretir, çok uzun zamandır unuttuğumuz kendimizi tekrar hatırlamaya başlarız. Hem fiziksel hem zihinsel sınırlarımızı keşfetmemize yardımcı olur. Yoga belki de ilk defa kendinizle baş başa kalabiliyor olmanızdır.

Yeni başlayanlar için yoga

Yogaya yeni başlayanlardansanız, matınıza geçmeden önce yapmanız gerekenlere bir göz atmalısınız:

  • Öncelikle yogaya yeni başlayanlardansanız, “Ben hiç esnek değilim, ayak parmaklarıma dokunamam, nasıl yoga yaparım?’ gibi cümleler kurmayın. Yoga ayak parmaklarına dokunmaktan ibaret değil. Yoga nefesinizi, bedeninizi ve zihninizi kullanarak, kendinizi dinlemenin, kendinizle baş başa olma süreci. Bu nedenle yogaya başlamadan önce olumsuz düşüncelerinizden arının ve sadece rahatlayın.
  • Yogaya yeni başlayacaksanız, yoga duruşlarını, nefes tekniklerini doğru şekilde öğrenip, incinip, sakatlanmamak için bir yoga eğitmeniyle başlamanız en iyisi.
  • Yoga yaparken en rahat kıyafetlerinizi giymeniz yeterli.
  • Yoga yapmak için sabahın erken saatleri en uygun vakit olsa da, sabahları programınıza uygun değilse, günün herhangi bir saatinde de düzenli olarak yapmaya çalışabilirsiniz. 
  • Boş bir mide ya da son yemeğinizden en az 2-3 saat sonra yoga yapmak önerilir. Ayrıca, yoga uygulamanız sırasında vücuttan atılan toksinleri temizlemenize yardımcı olacağı için, gün içinde en az 2 ila 3 litre su içmeniz tavsiye edilir.
  • Kendimize yaptığımız en büyük haksızlıklardan biri de yoga yaparken kendimizi diğerleriyle kıyaslamak. Yoga bir yere varma amacı gütmez, yoga kendinle çıktığın yolculuktan keyif alma sürecidir. Şunu unutmamak gerekir ki; her vücut tipi benzersiz ve her insan farklı farklı seviyelerde olabilir. Kimimiz belirli yoga duruşlarını rahat rahat yaparken kimimizin ise biraz daha zamana ve pratik yapmaya ihtiyacı olabilir.
  • Yoga duruşlarında esnekliğiniz ve verimliliğiniz düzenli uygulamalarla gelişecektir. Antrenmanın ilk günlerinde kaslarda bir miktar ağrı hissederseniz, endişelenmeyin. Fakat acı devam ederse, eğitmeninizi bilgilendirin.

Namaste..

Yorum yaz