Beslenmemizde Kuru Meyvelere Neden Yer Vermeliyiz?
Kurutulmuş meyve, su içeriğinin neredeyse tamamının kurutma yöntemleriyle uzaklaştırılmış meyvedir.
Kurutulmuş meyveler, taze meyvelere göre daha uzun süre muhafaza edilebilirler. Özellikle yanınızda meyve götürmenizin mümkün olmadığı uzun yolculuklar için kullanışlı bir atıştırmalık olabilir. Ancak enerji değeri açısından yoğun olan kuru meyveleri, günlük beslenmede kullanırken porsiyon kontrolü yaparak tüketmek daha uygun olacaktır.
Bazı kuru meyvelerin içerikleri ve vücudumuza faydaları şu şekilde:
Kuru kayısı: Kuru meyveler içerisinde en yüksek A vitamine sahip meyve, kuru kayısıdır. Diyet lifi, potasyum, kalsiyum ve fosfor içermektedir. Sindirim sorunlarına iyi gelir.
Kuru erik: Lif içeriği çok yüksektir. Diyet lifleri kabızlık, hemoroit, kolon kanseri, obezite, diyabet gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Ayrıca potasyum ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Mürdüm eriğinin bağırsak hareketlerini artırdığı bilinmektedir.
Kuru incir: Müshil etkisi vardır. Vücudun günlük gereksinimlerinden kalsiyumun %17’si, demir ve magnezyumun %30’u, fosforun %20’si, B1 vitamininin %5’i ve B2 vitamininin %4’ü 100 gr kuru incir ile karşılanabilmektedir.
Doğal Antioksidan Deposu: Kuru Meyveler
Kuru meyveler lif, vitaminler ve mineraller bakımından zengin olduğu gibi içeriğinde sağlık açısından birçok yararı olan fenolik antioksidanlar da bulunmaktadır.
Fenolik antioksidanların kalp hastalıklarına koruyucu etkileri yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur. Bu bileşiklerin oksidatif hasarı ve iltihabı hafiflettiği, DNA hasarını onardığı, kanser hücrelerinin kontrolsüz bölünmesini engellediği bilinmektedir.
Diyetisyen Nesibe Büşra Kurt
Instagram: dyt.nesibebsra