Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ketojenik Diyet

 Ketojenik Diyet

Herkese merhabalar. Son zamanlarda herkes tarafından merak edilen ve sık karşılaştığınızı düşündüğüm bir popüler diyeti anlatmaya geldim. Yalnızca ne olduğundan bahsetmekle kalmayıp, taradığım birkaç literatürü de sizlerle paylaşmak istiyorum. İyi okumalar 

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet, keton üretimini arttırmak için çok düşük karbonhidrat tüketimine izin veren (toplam kalori alımının yaklaşık% 5 ila% 10’u veya günde 50 g’ın altında); birkaç günden sonra vücuttaki glikozun hem yağ oksidasyonu, hem de merkezi sinir sistemi ile yağları birincil yakıt olarak kullanmaya zorladığı; kilo kaybından nörolojik hastalıklara kadar farklı amaçlar için kullanılan çok popüler bir diyet yaklaşımıdır. Kişi protein ve yağdan zengin beslendiği için uzun süre tok kalır. Midenin geç boşalmasını sağlayan besin grubu özellikle yağdır.

Ketojenik Diyetin Tarihçesi

Antik çağlardan beri, epilepside nöbetleri kontrol etmek için sürekli oruç tutmanın veya “su diyetinin” kullanılabileceği biliniyordu. 1920’lerde, çoğunlukla yağlardan oluşan bir diyetin, yani yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı bir ‘ketojenik diyet’in oruç tutmanın etkilerini taklit edebileceği ve bu faydalı etkilerin keton üretimini tetikleyebileceği bulundu.

Peki ‘Ketojenik Diyet’ ile kilo verme arasında nasıl bir ilişki vardır?

Ketojenik diyet, şu anda obezite ve ilgili metabolik bozukluklar için potansiyel bir tedavi olarak popülerlik kazanmaktadır. Son literatür, ketojenik diyet müdahalelerini takip ederek önemli kilo kayıplarını belgelemiştir. Bunun haricinde de sistemik inflamasyonda ve iinsülin direncinde azalma tespit edilmiştir. Yani yüksek yağ ve ortalama protein ile beslenmek kan şekerini dengeler diyebiliriz.

Ketojenik Diyet nasıl yapılır?

4 ana çeşidi vardır fakat ben genel bir bakış sunacağım. Öncelikle büyük bir kısmı yağlardan karşılayacağımızı söyledim. Burada tabiki zararlı yağlardan bahsetmiyorum; kuruyemişler, bitkisel yağlar, aşırı olmayacak şekilde mayonez kullanılabilir. Karbonhidrat gruplarından kısıtlama yapacağımız için meyveler ve sebzelerden yana tercihimizi kullanabiliriz. Fakat muz, patates, havuç, bezelyeyi tüketmemeyi öneriyoruz. Bunun yanında dondurma, makarna, pirinç, mısır, şeker içeren tüm besinleri tercih etmiyoruz. Diğerleri tabiki tüketilebilir. Peki ne yiyeceğiz? Et ve türevleri, süt ve türevleri, sebze, meyve ve yeşillikler (elma, kivi, ananas olabilir), kuruyemişler tüketilebilir. Kurubaklagillerin karbonhidrat içeriği yüksek olduğu için fazla tercih etmesek iyi olur.

Diyabet ve Ketojenik Diyet üzerine yapılan bir çalışmada;

Ketojenik diyet, diyetle alınan karbonhidrattan kaynaklanan glisemik yanıtı önemli ölçüde azaltır ve aynı zamanda temelde yatan insülin direncini iyileştirir. T2DM’nin mevcut tedavisi şuan ilaç tedavisini ve daha yüksek bir karbonhidrat diyetini vurgularken, ketojenik diyet ilaca daha az dayanan etkili bir alternatiftir ve hatta ilaçlar mevcut olmadığında tercih edilebilir bir seçenek olabilir.

Zararları neler olabilir?

Kardiyovasküler hastalıklar, hiperlipidemi, kolesterol tetiklenebiliyor(yüksek yağ içeriğinden dolayı) .
Umarım severek okumuşsunuzdur. Sorularınız ve online diyet hakkında bilgi almak için bırakacağım instagram adresinden mesaj gönderebilirsiniz.
Sağlıkla Kalın 

Diyetisyen Ecrin Avcı

İNSTAGRAM: @diyetisyenecrinavci

Yorum yaz