Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kadınlar ağırlık antrenmanı yapmalı mı?

Kadınlar ağırlık antrenmanı yapmalı mı?

Kadınlar; ağırlık çalışması yapmaları durumda naif görüntülerinden uzaklaşıp, istediklerinin aksine irileşeceği yönünde bir düşünceye sahiptir. Bu yanılgı profesyonel anlamda fitness ile uğraşan sporcu kadınların amaçları doğrultusunda sahip oldukları bedenleri görmemiz ve benzer bir görüntüye ulaşmak istememizden kaynaklanmaktadır. Fitness modellerinin beslenme – antrenman programlarının, hedefleri ve meslekleri doğrultusunda belirlendiğini, gerektiği durumlar da ek takviyeler ile çalışmalarını desteklediklerini unutmaktayız.

Antrenmanlarda kullandığınız ağırlıklar; kas kütleniz arttırırken, yağ kütlenizde azalma meydana getirir. Güçsüz kol, sırt, omuz ve bacak kaslarınızı kuvvetlendirerek; günlük hayatta daha dinç bir yapıya sahip olmanızı sağlar. Şimdiye kadar söylenenler doğrultusunda oluşan kalıplardan sıyrılmanın zamanı…

Çünkü kadınlar ağırlık antrenmanı kesinlikle yapmalıdır.

Vücudumuza faydaları nelerdir?
  • Güçlü bir beden güçlü bir zihine giden yol mudur?

Yapılan araştırmalar doğrultusunda karar verme yetisi ve çoklu düşünme yetisinin ağırlık çalışan kadınlarda daha aktif saptanmıştır. Ağırlık çalışmak özellikle sinir ve kasları birlikte çalıştırmanızı sağladığı için beyninizi daha verimli kullanmanızı sağlar.  İki işi aynı anda yapma yetimizi geliştirir ve beyin hücrelerimizin aktifleştirir. Bu sayede beynimizde gelişim devam eder.

  • Duruş bozukluklarına iyi gelir mi?

Güçlü kaslar doğru duruşun mimarıdır.

Kas zayıflığının, kilo problemlerinin ve Vücut esnekliğinin yetersizliğinide oluşan duruş bozukluklarını kişiye özel egzersiz programlarıyla ortadan kaldırmak mümkündür. Ağırlık çalışarak eklemleri ve kaslarını güçlendiririz. Böylelikle kalça ve karın kaslarındaki sıkılaşma duruş bozukluğumuzun giderilmesinde etkili olacaktır. Bu da probleme bağlı oluşan ağrıların, dolaşım problemlerinin ve boyun fıtık problemleri ile yürüme bozukluklarının tedavisi destekleyecektir.

  • Kemik erimesini önlemede etkili midir?

Kemik yoğunluğundaki aşırı düşüş nedeniyle kemiklerin çok daha kırılgan bir yapıya dönüşmesidir. Kemiklerin içlerinde boşluklar oluşarak yoğunlukları azalır. Bu da kırılmaya ve çatlamaya yatkın hale gelmelerine neden olur. Kemik erimesinin görülme sıklığı yaşla birlikte artar, aynı zamanda kadınlarda görülme olasılığı erkeklere oranla daha yüksektir. Ağırlık çalışması kemik yoğunluğunu artırır. Ağırlık kaldıran kemikler güçlenmeye başlar ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek sağlık problemlerini önlemenizde yardımcı olur. Ayrıca hareketsiz yaşam tarzının kemik erimesi nedenlerinden biri olduğunu unutmayalım.

  • Diyabet ve insülin direnci ile bağlantısı nedir?

Ağırlık antrenmanları özellikle insülin hastaları kadınlara tavsiye edilmektedir. Kaslarımız insan vücudunun en önemli kan şekeri tüketici ve depolayıcısıdır. Ağırlık çalışarak, kas kütlemizde artış gözlemlenir ve bu da glikoz ihtiyacımızın arttığı anlamına gelmektedir. Kas kütlenizin artmasıyla birlikte insülin hassasiyetiniz artar ve bu kanınızda dolaşan glikozun yağ olarak depolanmasını önler.

Fit olmak zayıf olmak değildir.

Daha sağlıklı, daha güçlü,

daha zinde bir beden için

spor yapılmalı…

 

Yorum yaz