Crossfit nedir?
Güç ve Kondisyon arttıran dayanıklılık sporu ile tanışmanın zamanı…
Crossfit genel olarak vücut ağırlığı ile yapılan; çok kısa bir zaman içerisinde güç, kondisyon, dayanıklılık, esneklik ve denge konularında gelişiminizi gözlemleyebildiğiniz bir spor dalıdır. Crossfit sporunda kullanılan ekipmanlar genel olarak halter, kettlebell, kutu, jimlastik halkaları, ip, barfiks çubukları, sağlık topları ve kürektir. Her antrenman ile vücudun farklı bir bölümünü çalıştırmak amaçlandığı için antrenman programı ve süresi değişkenlik göstermektedir. Farklı antrenman stilleri uygulanmaktadır. For time, amrap, tabata ve emom en çok kullanılan yöntemleridir. Bir antrenman ortalama 35 – 50 dk arası sürmektedir. Antrenman programı içerisinde dinlenme süreleri kısıtlı olduğundan dolayı nabız sürekli yüksek derece kalır. Metabolizmanın hızlanması ve salgılanan hormonların etkisi ile yağ yakımı desteklenir. Fazlalık kiloların verilmesi ile birlikte hareketlerin yapılabilirliği arttığı gibi, kullanılan ekipmanlardaki ağırlık tercihleri de güçlenme ile birlikte artış gösterir. Ayrıca sadece vücut ağırlığının kullanıldığı hareketler ile birden fazla kas grubunun aynı an da çalışmasını sağlanarak daha fazla kalori yakmamıza ve vücudun şekillenmesinde ciddi oranda bir değişiklik gözlemlememize yardımcı olur.
Kas kütlesinde artış gözlemlemek için kesinlikle vücudun zorlanması ve ağırlık kullanmak gerekmektedir. Antreman programlarını dengeli beslenme ile desteklenerek; yıkıma uğrayan kasların onarılıp, güçlenmesine katkı sağlanmalıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat ve yağ miktarı yaşa, cinsiyete, kiloya ve günlük aktiviteye göre belirlendiği için kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Beslenme ile desteklenmeyen sporun vücut değişimine kalıcı bir yararı olmayacağını söylemeliyim. Yetersiz beslenme de spor yaptığınız halde kas kütlenizde bir değişim gerçekleşmemesine sebep olabilir. Vücudunuza harcadığınız oranda ihtiyaç duyduğu enerjiyi geri yüklemelisiniz.
Crossfit’in faydaları nelerdir?
- Kondisyonumuzdaki ve gücümüzdeki gelişim
- Günlük hayatta motivasyon artışı
- Vücut hatlarının belirginleşmesi ve bel bölgesinde incelme
- Yağ oranındaki azalma
- Kas kütlemdeki artış
- Sıkılaşma
- Dengede artış
- Kalp kasını güçlendirme
- Yapamam dediğimiz her hareketi zamanla yapabildiği gördükçe kendimize olan inancımızın artması
Ve önemlisi bitmez diye başladığımız her antrenmanın sonuna geldiğimizde, geçmez denilen olumsuz her şeyin aynı bu şekilde son bulacağını vurgulayarak; umutla geleceğe bakmaktan vazgeçmemiz gerektiğini kendimize gösterebiliriz.
Sağlıkla kalın…