Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Meditasyonun Hayata Katkısı

Meditasyon nedir ve günlük hayatımıza katkısı nelerdir?

 

Bilinçaltımızın bize ne dediğini gerçekten duyuyor muyuz?

Günlük hayat koşuşturması içerisinde bir yandan geçmişimiz ile mücadele ederken; bir yandan da gelecek endişesini bedenimize yük haline getiririz. Tedirginlikler,  kaygılar, korkular, hayallere ulaşma arzusu gibi duygu durumları ile benliğimizi kontrol edemez hale geliriz.

Günümüzde bize sürekli eksik yanlarımızın ve sahip olamadıklarımızın gösterildiği sosyal denilen ama sosyallikten uzakta; herkesin gizli egosunu aktardı platformlarda vakit geçirme süremiz arttıkça farkında olmadan mutluluk ekinlerimizi kurak topraklar ile buluşturuyoruz. Devamında beliren memnuniyetsizlik, uykusuzluk, mutsuzluk gibi negatif dönüşlerin yorgunluğu ile savaşamıyoruz. Filiz vermeyen umutlarımızı yanlış yerlerde nadasa bıraktığımızı anlarsak yeşilliklerin huzuruna varabileceğimizi bilmemiz gerekiyor.

İç huzursuzluk ve devamlı stres durumu beden ile zihin arasındaki iletişimin kopmasına sebep olur. Bu yüzden yaşamın hızından arınmak için sakin kalabilmeyi öğrenmemiz gerekir. Farkındalık kazanmak için de zihnimizi boşaltmamız…  

Günlük hayatımızda bize katkısı olmayan düşünceler içerisinde kayboluyoruz. Anı kaçırdığımız içinde mutluluktan gün geçtikçe uzaklaşıyoruz. Aldığımız nefesin yüceliğini, içtiğimiz suyun ferahlığını, güneşin doğuşundaki mucizeyi göremez hale geliyoruz. Benlik bilincini oturtamadığımız gibi hayatın manasını kaçırıyoruz.

Peki artık bu gidişata dur demek gerekmez mi?

Bize katkısı olmayan eylemlerden sıyrılıp, bizi iyiye yönelten hareketliliği seçmeye değmez mi?

Anımızdan zevk almayı hatırlamaya ihtiyacımız yok mu?

İhtiyacımız olan sakinliğe nasıl ulaşabiliriz?

Sakinliğin doğasında huzur vardır. Dünyevi telaşlardan arınıp, kabuğa çekilmek ile aradığınız dinginliğe ulaşabiliriz. Meditasyonun temel amacının da zihne odaklanmak, onu anlamak ve yüksek farkındalık kazanmak olduğunu düşünürsek; iç huzura kavuşmak için MEDİTASYON eşliğinde güzel bir başlangıç yapabiliriz. Böylelikle kendimiz ile girdiğimiz diyaloglar sayesinde günlük kaygılarımızın yersizliğini görmeye başlayacağız. İşin içinden çıkamadığımız sorulara cevap bulmaya çabalarken, ruhumuzun derinliklerine yolculuk yapmış olacağız. Bilinçaltımıza yaptığımız bu yolculuklar sayesinde hayatımızdaki taşların yerine oturmasının keyfini süreceğiz.

Meditasyon nedir?

Meditasyon, Latince meditatio kelimesinden türetilmiş bir kelimedir ve bu bir şeyi gözden geçirme, üzerinde düşünme gibi anlamlara gelir. Yani esasında meditasyon dediğimiz şey derin düşünmedir ve tasavvufi terimlerde bu tefekkür olarak geçer. Buradaki tefekkür yani derin düşünme “felsefi bir sorgulama” değildir. Burada zihin arındırılır. Yani hiçbir şey düşünmeksizin gerçekleşir.

Meditasyonun beden, zihin ve ruh sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri bir çok bilimsel araştırma ile kanıtlanmıştır. Meditasyon beyinde nöro-plastisite değişime sebep olmaktadır. Bu düzenli meditasyon ile beyindeki nöronların birbirleri ile bağlantı şekilleri ve ilişkilerinin evrimleşme yönünde hızlı bir değişim gösterdiği ve bununla beraber beynin kimyasının da değiştiği anlamına gelmektedir.  Kısacası nöronlar arası bağlantıyı güçlendirerek yeni yolların yapımı sağlamaktadır. Böylelikle daha yaratıcı, üretken ve olumlu gelişim sergileyen bir yapı haline gelmektedir.

Meditasyon nasıl yapılır?

Ortamın nasıl olması gerektiğinden bahsetmeden önce vurgulamak istediğim birkaç nokta var… Öncelikle yargılarınızdan uzaklaşmalısınız. Zihninizi düşüncelerin gelip gitmesine izin vererek hazırlamalısınız. Fikirlerini bir kenara bırakıp, sadece tecrübene odaklanmayı denemelisiniz. Meditasyon sırasında kendine veya zihnine asla kızmamalısınız.  Kendini yargısız şekilde gözlemleyen bir birey olmalı ve benliğinizi sevmelisiniz.

Daha sonra;zihninizi arındırmak için öncesinde kendinizi rahatlatmalı ve sizi rahatsız edecek unsurlardan uzaklamalısınız. Sessiz bir ortam seçmek çok önemlidir. Tok karına meditasyon yapmak tavsiye edilmez. Öncesinde alınan ılık bir duş vücut kaslarınızı rahatlatacaktır. Rahat kıyafet seçimi yapaılmalıdır. Bir mum ve tütsü yakmak konsantrasyonu arttırıp, uygun ortamı hazırladığı için oldukça faydalı olmaktadır. Meditasyon esnasında sizi bölüp, rahatsız edecek unsurları öncesinde ortadan kaldırılmalıdır. Meditasyon öncesi yeşil çay içmenizi tavsiye ederim. Yeşil çay hem huzur vermekte hem konsantrasyonu arttırmakta hem de uykuyu engellemektedir, böylelikle meditasyonu oldukça kolaylaştırmaktadır. Ne çok ışıklı, ne de ışıksız bir ortamda müzik (özellikle sözsüz) dinlenmelidir. Doğa sesi, ney sesi, bambu sesi güzel tercih olabilir. Diyaframdan nefes almak meditasyonlarda oldukça önemlidir. Doğru nefes doğru meditasyon demektir. Ritmik ve doğru şekilde diyaframdan nefes alınmalıdır. Gözleri kapatarak odaklanma arttırılmalıdır. Son olarak duruşunuzu ayarlamadan önce esnemek sizi rahat bir pozisyona hazırlayacaktır.

Meditasyon kaç dakika sürmeli ve ne zaman yapılmalı?

Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Başlangıç aşamasında belirtilen sürelere ulaşamadığınız için moralinizi bozmasın. Kolay gibi gözükmesin.  Odaklanma  sorunu ile mücaadele ederek sürenizin her geçen gün arttığına şahit olacaksınız. Meditasyon bir anda yapılmaz, zamanla gelişir! Bu yüzden hevesinizin kaçmasına izin vermeyin.

Meditasyon yaparak ve her seferinde bir şeye tam dikkat göstererek, dikkati istediğimiz yere yönlendirmeyi öğrenebiliriz.

– Eknath Easwaran

 

Yorum yaz