Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Motivasyon Nedir?

Motivasyon nedir?

Motive teriminin Türkçe karşılığı, güdü, saik veya harekete geçmedir. Dürtü ya da ihtiyaçların etkisiyle harekete hazır hale gelerek amaca yönelik davranışta bulunmaya ve amaca ulaştıktan sonra rahatlamaya güdülenme (motivasyon) denmektedir.

Motivasyonun temelinde adanmışlık ve kişinin kendine olan inancı vardır. İnsanlar amaçlarına ve hedeflerine ulaşabilmeleri için motivasyonun gücüne ihtiyaç duyarlar. Bir işe başlamanın en etkili yolu motive olmaktır. Bu nedenle hayatlarımızda sorgulamamız gereken en önemli sorulardan biri de nasıl motive olacağımızdır.

Adımların atılması ve sürdürülebilirlik için hedeflediğin noktada seni karşılayacak bir ödülün olması gerekir. Herkesin hayattan beklentileri ve arzularının farklı olduğunu düşünürsek; bunu sabit bir söylem ile dile getirmemiz söz konusu olamaz. Sadece bir işe başlarken varlığını kendimize hatırlatacağımız bir ateş yaratmalıyız.

Önümüze dil öğrenmek, kilo vermek, kariyerini geliştirmek, spor yapmak gibi pek çok hedef koyarız. Bunların başarı ile gerçekleşmesini için doğru kaynaklar yaratmaya çalışmalıyız. Motivasyon kaynaklarını seçerken her şeye saldırmak motivasyonumuzu arttırmak yerine tükenmişlik hissi yaratığını ve motivasyonumuzu düşürdüğünü de unutmamak lazım. Bunun yerine seçici ve tutarlı bir tutumla harekete geçmemiz önemlidir.

Motivasyonu etkileyen etkenler nelerdir?

Motivasyonumuz içsel ve dışsal etkilere maruz kalarak şekillenmektedir. Bireysel hedefler ve niyetler, biyolojik ve psikolojik ihtiyaçlar, kendine güven, risk alma, kıskançlık, sabırsızlık, bunalma, kaygı ile baş etme gibi kişisel faktörlerle tetiklendiği gibi; toplumun ve ailenin beklentileri, ödül ve ceza sistemleri, uygulanan öğretim modelleri, arkadaş ortamı gibi çevresel faktörlerle de tetiklenmektedir.

Güzel günler sana gelmez, sen onlara yürüyeceksin.
Mevlana

Motivasyonumuzun katili de mimarı da bizleriz!

Etrafındakilerin ne diyeceğini düşünmekten, başaralı olamama korkusundan, hedeflediğin yere gelemediğinde yaşayacağımız düş kırıklığına takılmaktan, yapamayacağım demekten bıkmadık mı? Daha başlamadan yazdığımız sonlar yüzünden harekete geçmekten kendimizi alıkoyuyoruz. Ufak bir adımla doğuracağımız hayallerimizi mükemmelliyetçilik algımızdan dolayı erteliyoruz. Hiçbir şeyin bir anda gerçek olmadığını, zaman ile dost olmamız gerektiğini atlıyoruz. Olumsuzlukların barındığı bir zihinle yapabileceklerine inanç duymayı bekleyemeyiz… Hikayenin kahramanı olmak istiyorsan ilk olarak negatif düşüncelerden uzaklaşmalısın. Ateşini yakmak için yaşadığın anı ve zamanı verimli değerlendirmeyi öğrenmelisin.

Kişisel motivasyonu arttırma yolları nelerdir?

  • Ulaşması kolay hedefler belirlemek ya da büyük hedefleri zaman aralıklarına bölerek ilerlemek,
  • Zorlandığımız noktalarda geçmiş deneyimlerimizi aklımıza getirmek ve üstesinden geldiğimiz zorlukları kendimize hatırlatmak,
  • Çevrenizde başarıları örnek aldığınız kişileri takip etmek ve ilham almak,
  • Başarı ile ilgili filmler izlemek, başarı hikayeleri okumak, özlü sözler okumak,
  • Güne gülümseyerek ve pozitif başlamak, günün güzel geçeceğini kendine söylemek,
  • Yaşadığımız sıkıntı ve üzüntülerin geçici olduğu kendinize hatırlatmak,
  • Ruhsal ve bedensel bağışıklığımıza, doğru beslenmeye ve uyku düzenine dikkat etmek,
  • Müzik dinlemek,
  • Değişime ve gelişime açık olmak,
  • Spor yapmak, doğayla başbaşa kalmak,
  • Başarılarımızın ardında mutlu ettiğine inandığımız eylemleri yaparak kendimizi ödüllendirmek,
  • Baktıkça bize hedef ya da hayallerimizi hatırlatacak resim ya da objeleri evimizde, çantamızda, iş yerimizdeki masamızda bulundurmak,
  • Sahip olduğumuz her şeyin değerini bilmek ve şükretmeyi unutmamak,
  • Kendimizi iyi tanımak ve farkındalığımızı arttırmak

Kendi hikayenizin kahramanı olmak için neyi bekliyorsunuz?

Yorum yaz