Yoga Asanaları: Yoga’nın Üçüncü Aşaması
Önceki yazılarımda sizlere Yoga’nın ne olduğundan bahsetmiştim. Kısaca tekrar bahsetmem gerekirse; Yoga, Sanskrit dilinde bir kelime olup ‘yuj-yuc’ kökünden türemiştir. Yuj, ‘birleştirmek, bir araya getirmek’ anlamını taşır. Bu ise; beden, zihin ve ruhu bir araya getirmeyi ve onları buluşturmayı amaçlar. Usta Yogi B.K.S Iyengar der ki; ‘beden zihinden ayrılmaz, zihin de ruhtan.’
Yoga 8 basamaktan oluşmaktadır. Bunlar; Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana ve Samadhi. İlerleyen zamanlarda hepsini inceliyor olacağız. Yoga’nın 3. Basamağı olan Asana’nın Sanskrit dilinde anlamı ‘oturmak’ anlamına gelir. Fakat daha sonraları ‘duruş, durma, poz, oturma, özel duruş, pozisyon’ vb. anlamlarına çevrilmiştir. Yoga asanalar, daha çok doğanın ve hayvanların taklidini içeren bedenin uzmanlaşmış duruşlarıdır.
Bugün sadece Asanalar bedensel hareketler, esneklik, kas gücü olarak algılansa da birçok Yoga ustası, Asanaların zihninizle bedeniniz arasında köprü olduğunu söyler. Asana süresince ve asanalardan sonraki dinlenme duruşunda zihninizi asana esnasında etkilenen bölge/bölgelere yönlendirirseniz aldığınız her derin nefesteki prananın(yaşam gücünün) o bölgeye ulaşıp, o bölgede olumlu etki yaratmasını sağlayabilirsiniz. Asanalar; iskelet, kas, dolaşım ve solunum sistemlerini desteklemekle birlikte, sindirim sistemini ve tüm iç salgı bezlerini olumlu yönde etkilemektedir. Asanaların doğru ve düzgün uygulanması bedendeki prana akışını dengeler. Asanalar boyunca nefesin sakin ve ritmik olması bedendeki enerji akışını düzenleyip bedenin dengelenmesine, esnemesine yardımcı olur.
Yoga duruşları öncelikli olarak omurganın sağlığı, gücü ve esnekliği üzerine çalışır. Vücudun iletişim sistemi olan omurga, bütün sinir sistemine ev sahipliği yapar. Egzersizlerle; omurganın esnekliğinin ve gücünün devamlılığı sağlanır, bedende kan dolaşımı artar, sinirler gerekli besini ve oksijeni alır. Aynı zamanda çakra merkezlerini harekete geçirmek, enerji tıkanmalarını gidermek ve duygusal gevşeme sağlamaktır. Asana’lar güneşin altında veya sıcak bir yerde yapılmamalı, temiz, havadar ve sessiz bir yerde uygulanmalıdır.
Sizlerle birkaç Asana ve faydalarını paylaşıyor olacağım.
Adho Mukha Svasana (Aşağı Bakan Köpek)
- Beyni sakinleştirir, stres ve hafif depresyonu rahatlatmaya yardımcı olur
- Bedene enerji verir
- Omuzları, üst arka bacak kaslarını, alt arka bacak kaslarını, ön ayak bileği kaslarını ve elleri esnetir
- Menopoz semptomlarını rahatlatır
- Baş korunarak yapıldığında regl rahatsızlıklarını azaltır
- Sindirimi geliştirir
- Kalçaları sıkılaştırır
- İç organları uyarır ve canlandırır
Virabhadrasana (Savaşçı pozu)
- Baş ağrısı, uykusuzluk, sırt ağrısı ve yorgunluğa iyi gelir
- Yüksek kan basıncı, astım, düz tabanlık, siyatik, sinüzite tedavi edicidir.
Bhujangasana (Kobra Pozu)
- Omurgayı güçlendirir
- Göğüs, karın, omuz ve akciğerleri esnetir
- Bacakları ve ayak bileklerini güçlendirir
- Kasıkları, göğsü, akciğerleri ve omuzları esnetir
- Dayanma gücünü artırır
- Sırt ağrılarını giderir
- Karpal tünel sendromu, düz tabanlılık, kısırlık, osteoporoz ve siyatik için tedavi edicidir.
Bir sonraki yazımda evde uygulayabileceğiniz asana akışlarını, video eklentisi ile sizlerle paylaşıyor olacağım.
Namaste…